Adventskalender  vakje 12

Midwinterhoornblaasgroep De Ekelbloazers 

De Opening van de kerstmarkt van Eext op vrijdag 20 december om 16.30 uur zal worden verzorgt door de midwinterhoornbloazers groep De Ekelbloazers uit Zuidwolde. Met een groepje blazers zullen zij het startteken geven voor de kerstmarkt. Volgens traditie verdrijven ze de boze geesten en keren zij de winterse duisternis. Hoe doeltreffend voor een feestelijk versierde en verlichte kerstmarkt.  

De midwinterhoorn blaasgroep De Ekelbloazers laten sinds 2012 weer het geluid van de midwinterhoorn horen. De groep bestaat uit ruim15 enthousiaste leden.

De blaasgroep heeft de oude Germaanse traditie weer opgepakt. Het blazen op de midwinterhoorn was volgens sommige verhalen om de akelige en boze geesten te verdrijven, de winterse duisternis te keren en het was een vorm van onderlinge communicatie van de nomaden /herders van weleer.

De midwinterhoorn was van oorsprong gemaakt van de runderhoorn en de hier levende oerossen. Tegenwoordig wordt de hoorn gemaakt uit een kromme stam van een berk, els, wilg of es.

In Drenthe was het gebruik van dit soort hoorns, o.a. van de boerhoorn verloren gegaan. In Twenthe en de Achterhoek is deze traditie altijd door de geslotenheid van het gebied gehandhaafd. 

Nu in deze tijd waar we niet meer zoveel drukte maken om boze geesten en de sociale media voor zeer snelle communicatie zorgt is de midwinterhoorn tot een folkloristisch gebruik geworden. Maar wel een gebruik met strikte oude normen die wel in de loop van de jaren verchristelijkt zijn. Zo is de periode waarin men buiten mag blazen beperkt van de eerste zondag van de Advent tot en met driekoningen.

Thans is deze folklore niet alleen meer in Twente en de Achterhoek in gebruik. Op heel veel andere plekken in Nederland en Duisland wordt er al dan niet in groepsverband geblazen.  

Geschiedenis

(met dank aan De Esch Bloazers uit Tubbergen)

Het gebruik zou volgens een algemeen verbreide opinie zijn oorsprong vinden in de Germaanse joelfeesten, de feesten die zich afspeelden rond de midwinter-zonnewende (21 december). De voorloper van de midwinterhoorn, de ossenhoorn, zou rond die tijd geblazen zijn om de god Odin of Wodan te helpen bij zijn jacht op de wolf Fenrir, die de zon verslindt waardoor het altijd donker zal zijn. Als Wodan er in slaagt de Fenrir te verjagen, dan zal het licht terug kunnen komen. Zowel de ossenhoorn als de midwinterhoorn werden ook als communicatiemiddel gebruikt. Zo is in Drenthe de boerhoorn bekend. Deze werd door de boerrichter, die aan het hoofd van de boerschop stond, gebruikt om de boeren bijeen te roepen. Van de midwinterhoorn is onder andere bekend dat deze in de grensstreek gebruikt werd om smokkelaars te waarschuwen voor de politie.

Adventsletter 12